آرشیو آبان ماه 1400

دانستي هاي جذاب و كاربري

استراتژي در كسب و كار

۸ بازديد

سؤالي كه ممكن است بسياري از ما با آن مواجه شويم اين است كه در دنياي كسب‌وكار چرا برخي شركت‌ها موفق مي‌شوند و برخي ديگر شكست مي‌خورند؟ آيا جز اين است كه شركت‌هاي موفق راه‌دستيابي به موفقيت را دنبال مي‌كنند؟ موفقيت شركت‌ها وابسته به شانس نيست؛ بلكه در داشتن ابزاري است كه شركت را به اين جايگاه مهم برساند؛ ابزاري به نام استراتژي يا راهبرد (Strategy). اما استراتژي چيست؟ همانگونه كه سون تزو (Sunzi) نويسنده نامدار در كتاب شاهكارش با عنوان «هنر جنگ» بيان مي‌كند:

 

استراتژي يا همان راهبرد بزرگ‌ترين كار سازمان است. در موقعيت‌هاي مرگ و زندگي، راهي براي حيات و نابودي است و نمي‌توان بررسي آن را ناديده گرفت.

 

ايران مدير در اين مقاله به تاريخچه‌ و معني استراتژي، تعريف استراتژي، محتواي آن، نگرش استراتيژيك در مقابل نگرش عملياتي، جنبه‌هاي آن، تصميمات استراتژيك و پنج پي استراتژي پرداخته است.

 

تاريخچه و معني استراتژي چيست؟

امروزه استراتژي يا راهبرد واژه‌اي است كه به‌طورمعمول در حوزه مديريت به كار گرفته مي‌شود ولي محدود به بخش خاصي نمي‌شود. فكر كردن و نوشتن در مورد استراتژي (راهبرد) به گذشته‌هاي دور برمي‌گردد و با يك تاريخ منحصر به فرد روبه‌رو هستيم.

 

از گذشته

در گذشته استراتژي چيست

 

استراتژي از عهد باستان آمده است و به پيروزي در جنگ اشاره دارد. واژه استراتژي يا همان راهبرد از لغت يوناني استراتگوس (Strategos) به معناي «سرلشگر» از ريشه‌هايي به معني «ارتش» و «رهبري» و استراتژيا (strategia) به معناي «مديريت نظامي» برگرفته‌شده است؛ اما مفهوم و معني استراتژي از يونان به وجود نيامده است. سون تزو كتابي تحت عنوان «هنر جنگ» در حدود ۵۰۰ سال قبل از ميلاد مسيح نوشته است كه به‌عنوان اولين كتاب در مورد استراتژي شناخته مي‌شود.

 


در گذشته استراتژي چيست

 

به طور كلي معني استراتژي (راهبرد) بدين‌گونه است كه افراد يا سازمان‌ها از طريق آن به اهداف خود دست پيدا مي‌كنند. به طوركلي تعريف استراتژي بر دستيابي به اهداف خاص تمركز دارد. راهبرد آرايش منابع و چندين تصميم يا اقدام سازگار، درست و منسجم است.

 

من صادق باقري هستم و به عنوان استراتژيست و مشاور بازاريابي ديجيتال سال ها ست كه فعاليت ميكنم. از طريق سايت من ميتوانيم جزييات خدمات مشاور ديجيتال ماركتينگ را مطالعه كنيد: 

https://sadeghbagheri.ir/digital-marketing-consultant/

 

بااين‌حال راهبرد طي نيم‌قرن گذشته تغييرات زياد داشته است. با افزايش بي‌ثباتي و غيرقابل‌پيش‌بيني بودن محيط كسب‌وكار امروزي، استراتژي يا راهبرد بيشتر با دستورالعمل‌هاي مربوط به موفقيت سروكار دارد و ارتباط كمتري با طرح‌هاي دقيق دارد.

 

درواقع توجه به آن به‌عنوان برنامه استراتژي براي پيدا كردن جهت است. با متلاطم شدن محيط، استراتژي (راهبرد) بايد داراي انعطاف‌پذيري و پاسخگويي بيشتر باشد. وقتي كسب‌وكارها با تهديدهاي پيش‌بيني‌نشده از سوي محيط كسب‌وكار‌مواجه مي‌شوند و فرصت‌هاي جديدي در محيط بروز پيدا مي‌كنند؛ در اين هنگام راهبرد به‌عنوان «قطب‌نمايي» است كه يك كسب‌وكار را در ميان درياهاي طوفاني هدايت مي‌كند.

 

 

تعريف استراتژي چيست؟

 

نويسندگان بسياري به تعريف استراتژي پرداخته‌اند. برخي تعاريف بر يك يا چند جنبه تأكيد كرده‌اند. تعريفي كه شامل همه جنبه‌ها باشد بسيار طولاني مي‌شود. در زير چند تعريف استراتژي توسط بزرگان اين حوزه ارائه‌شده است.

 

اولين تعريف استراتژي از عهد باستان يونان توسط ژنوفن ارائه‌شده است.  ژنوفن در اين تعريف استراتژي بيان مي‌كند: «استراتژي انجام كسب‌وكاري است كه آن را مي‌شناسيد.» اين تعريف، استراتژي را نيازمند دانش در مورد كسب‌وكار، اهداف آتي و جهت‌گيري اقدامات مي‌داند. اين تعريف استراتژي همچنين به رابطه بين رهبري و تدوين استراتژي تأكيد دارد.

 

كِنت آندوز (۱۹۱۶-۲۰۰۵) در آمريكا به دنيا آمد. وي به همراه ايگور آنسوف و آلفرد چندلر نقش اساسي در معرفي مفاهيم و معني استراتژي كسب‌وكار داشته‌اند. اين دانشمند مديريت استراتژيك، اينگونه به تعريف استراتژي مي‌پردازد: «الگويي از اهداف بزرگ و سياست‌ها و برنامه‌هايي براي دستيابي به آن اهداف». در اين تعريف استراتژي هم بر روي اهداف و هم ابزار دستيابي به آن اهداف اشاره دارد. معني استراتژي در اين تعريف اساس كسب‌وكار را در آينده مشخص مي‌كند.

 

از ديد كِنت آندوز استراتژي چيست

 

ايگور آنسوف (۱۹۱۸-۲۰۰۲) در روسيه به دنيا آمد. وي استاد مديريت صنعتي دانشگاه كارنگي ملون و از شناخته‌شده‌ترين اساتيد حوزه مديريت استراتژيك است. آنسوف تعريف استراتژي را «قواعد تصميم‌گيري» مي‌داند. آنسوف همچنين بين استراتژي و خط‌مشي تفاوت قائل مي‌شود. خط‌مشي، تصميمات كلي است كه به شيوه مشابه در يك‌زمان و شرايط مشابه گرفته مي‌شود. استراتژي از اصول مشابهي استفاده مي‌كند اما تصميمات متفاوتي در شرايط مختلف اتخاذ مي‌كند.

 

از نظرايگور آنسوف استراتژي چيست

 

آلفردچندلر (۱۹۱۸-۲۰۰۷) در آمريكا به دنيا آمد. وي استاد مدرسه كسب‌وكار هاروارد و دانشگاه جان هاپكينز بوده است. چندلر اينگونه به تعريف استراتژي مي‌پردازد: «تعيين اهداف بلندمدت شركت و مجموعه‌اي از اقدامات و تخصيص منابع لازم براي دستيابي به آن اهداف».

 

از ديد آلفردچندلر استراتژي چيست

 

مايكل پورتر در سال ۱۹۴۷ در آمريكا به دنيا آمد. وي يكي از تئوريسين‌هاي شناخته‌شده در استراتژي كسب‌وكار است و استاد دانشگاه بيشاپ ويليام لاورنس و مدرسه كسب‌وكار هاروارد است.

 

پورتر اين‌گونه تعريف استراتژي را بيان مي‌كند: «استراتژي خلق موقعيتي منحصربه‌فرد و متمايز است كه مجموعه‌اي متفاوت از فعاليت‌ها را در برمي‌گيرد. فعاليت‌ها در اين مورد بايد به‌صورت سيستمي سازگار با يكديگر تناسب داشته باشند».

 

از ديد مايكل پورتر استراتژي چيست

 

مينتزبرگ در سال ۱۹۳۹ در كانادا به دنيا آمد. وي هم‌اكنون استاد مطالعات مديريت در دانشكده مديريت ديزاوتلس دانشگاه مك گيل مونترال كانادا است. اين پژوهشگر مديريت استراتژيك، تعريف استراتژي را به چهار صورت بيان مي‌كند: استراتژي به‌عنوان يك برنامه، الگو، موقعيت و دورنما و حيله.

 

برنامه: يعني جهت‌گيري يا هدايت اقدامات در آينده

الگو: يعني تداوم رفتار در طول زمان و نگاه به رفتار گذشته

موقعيت: يعني تبيين كردن جاي محصولات ويژه در بازارهاي ويژه

دورنما: يعني روشي اساسي در انجام كارهاي سازمان

حيله گمراه‌كننده: يعني مانور ويژه‌اي باهدف غلبه بر دشمن يا رقيب

از ديد مينتزبرگ استراتژي چيست

كتاب هاي استراتژي

نگرش استراتژيك در مقابل نگرش عملياتي

تئوري‌هاي استراتيژيك ميان دو مفهوم عينيت و ذهنيت تفاهم و وحدت ايجاد مي‌كنند. مديريت به‌طور خلاصه چيزي نيست جز تصميم‌گيري و اجرا (فكر و عمل). اين دو بعد در تئوري‌هاي مديريت وجود دارد و تفاوت و تقابل آن‌ها همواره نتايج عملكرد مديريت را تحت تأثير قرار مي‌دهد.

 

از طريق توييتر صادق باقري با من در ارتباط باشد

 

نگرش استراتژيك ارتباط بين ذهن و عين را برقرار مي‌كند. در اين نگرش مسائل به دو سطح استراتژيك و عمليات تقسيم مي‌شوند. سطح استراتژيك (مفهومي) مربوط به مسائل ذهني است و سطح عملياتي (مصداقي) مسائل عيني را تحت پوشش قرار مي‌دهد.

 

نگرش استراتژي چيست

 

سطح استراتژيك مي‌تواند مبناي عمل قرار گيرد و زماني نتيجه مطلوبي از اين كار حاصل خواهد شد كه در اين سطح (سطح مفهومي و نظري) طرح و تصميم درستي (به اقتضاي شرايط، هماهنگ با همه ابعاد و اعضاي سيستم و متكي بر علم مديريت) اتخاذ شود. سطح عمليات قاعدتاً، تابع سطح ذهنيت است اما ممكن است الزاماً آنچه را كه در آن سطح تجويزشده به اجرا درنياورد.

 

به‌اين‌ترتيب ممكن است چهار حالت روي دهد كه تنها در يك حالت نتيجه تعامل دو سطح استراتژيك و عملياتي، آن چيزي است كه مطلوب تلقي مي‌شود. حال اگر شرايط و مقتضياتي را كه يك استراتژي درست و مناسب را رقم مي‌زند به اين جدول اضافه شود، پيچيدگي اتخاذ يك تصميم استراتژيك بيشتر نمايان مي‌شود.

 

 

سطح استراتژي چيست

 

به‌اين‌ترتيب، ضابطه اين دو سطح؛ زمان، بزرگي، كلي و جزئي بودن و غيره نيست، ضابطه آن نظر و عمل است و نگرش استراتژيك ارتباط بين ذهن و عين را برقرار مي‌كند. معيار صحت و درستي به عينيت نيست ولي عينيت تابع ذهنيت است.

 

حوزه استراتژي چيست

 

جنبه‌هاي استراتژي 

استراتژي جنبه‌هاي متفاوتي دارد. در زير برخي از اين جنبه‌ها را بيان مي‌كنيم:

 

بيانيه اهداف و مقاصد

اهداف و مقاصد به‌عنوان محركي براي آينده هستند. هيچ فعاليتي بدون داشتن اهداف اساسي به نتيجه نخواهد رسيد. نقش راهبرد تعيين، شناسايي يا پالايش اهداف است كه اين خود نيازمند چشم‌اندازي نسبت به آينده براي الهام‌بخشي به كاركنان سازمان است.

 

برنامه سطح بالا

استراتژي به‌عنوان ابزاري براي دستيابي به اهداف و مقاصد است. درواقع در استراتژي به دنبال پاسخگويي به سوالاتي ازاين‌دست هستيم كه استراتژي توسط چه كسي، چه زماني، در كجا و چگونه درون برنامه نمود پيدا مي‌كند. تمايز بين استراتژي و برنامه عملياتي مشكل است. استراتژي‌ها در سطوح بالاتر هستند و ديدگاه كلي دارند درحالي‌كه برنامه‌هاي عملياتي جزئي‌تر، كمّي، داراي زمان‌بندي و مسئوليت مشخص هستند.

 

ابزاري براي غلبه بر رقابت

بسياري از مفاهيم استراتژي از اصول نظامي گرفته‌شده است. يكي از اهداف استراتژي برنده شدن است؛ بنابراين استراتژي ابزاري است براي غلبه بر دشمن يا رقابت در يك نبرد. شركت‌ها مي‌توانند استراتژي‌هايي براي مانورهايي در مقابل رقبا داشته باشند.

 

جزئي از رهبري

استراتژي رابطه نزديكي با رهبري دارد و يكي از وظايف رهبران تدوين استراتژي است. هيچ‌كس نمي‌تواند يك شركت را رهبري كند درصورتي‌كه با آن استراتژي موافق نباشد.

 

موقعيت‌يابي براي آينده

استراتژي آماده‌شدن براي عدم قطعيت‌ها در آينده است. برخي روندها ممكن است آشكار باشند ولي برخي از تغييرات ممكن است با جهت‌گيري روندهاي محيطي در تضاد باشد. همه روندها سرانجام به اتمام مي‌رسند اما پيش‌بيني نقطه شروع آن‌ها مشكل است؛ بنابراين يكي از اهداف استراتژي دستيابي به موقعيتي است كه بتواند خود را براي اين تغييرات آماده كند.

 

ايجاد قابليت

استراتژي‌ها مي‌توانند قابليت‌هاي خاصي براي شركت ايجاد كنند كه امكان موفقيت شركت در آينده را فراهم كنند. اين قابليت‌ها خارق‌العاده يا منحصربه‌فرد هستند. اين‌ها مجموعه‌اي از مهارت‌ها و دانش افراد و تيم‌هاي درون سازمان هستند.

 

تناسب بين قابليت‌ها و فرصت‌ها

يكي از اهداف استراتژي كسب موفقيت در آينده است. موفقيت حاصل تناسب بين قابليت‌هاي شركت و فرصت‌هايي براي پاسخگويي بهتر نسب به رقبا به نيازهاي مشتريان است.

 

الگوي رفتاري ناشي از فرهنگ

بسياري از شركت‌ها فرهنگ مخصوص به خود را دارند. استراتژي‌هايي كه يك شركت اتخاذ مي‌كند تا حدودي به‌وسيله فرهنگ تعيين مي‌شوند. همچنين ازآنجايي‌كه فرهنگ‌ها قابل تقليد نيستند، گاهي اوقات فرهنگ‌ها به‌عنوان منبع مزيت رقابتي پايدار تلقي مي‌شوند.

 

الگوي نوظهور رفتار موفقيت‌آميز

استراتژي‌هاي اندكي وجود دارند كه به‌صورت آنچه تدوين‌ شده‌اند، اجرا مي‌شوند. وقتي دلايل موفقيت يك شركت بررسي مي‌‌شود ممكن است دلايل متفاوتي ازآنچه انتظار آن را داشته‌ايم و براي آن برنامه‌ريزي كرده باشيم وجود داشته باشد.

 

پنج پي (۵P) استراتژي چيست؟

هنري مينتزبرگ (Henry Mintzberg) پنج ديدگاه در مورد استراتژي را بيان كرده است اين ديدگاه عبارت‌اند از: دورنما (perspective)، موقعيت (situation)، برنامه (plan)، الگو (Pattern) و حيله گمراه‌كننده (ploy)

 

۱٫  به‌عنوان دورنما استراتژي چيست؟

يعني روشي اساسي در انجام كارهاي سازمان است. مديران شركت‌ها با استفاده از چشم‌انداز، آرمان‌ها و ارز‌ش‌هاي بنيادين را براي تمام كاركنان شركت اعلام مي‌نمايند. چشم‌اندازي كه خوب طراحي‌شده باشد علاوه بر اين‌كه الهام‌بخش است جهت‌گيري كلي آينده را نيز مشخص مي‌كند.

 

براي مؤثر واقع‌شدن دورنما در يك شركت، بايد اين مفهوم به‌وسيله تمامي كاركنان سازمان درك شود و بايد همراه با تمامي اقداماتي باشد كه افراد در سازمان‌ها هر روزه انجام مي‌دهند. استراتژي در قالب دورنما به درون يعني به داخل سازمان و در قالب درون افكار استراتژيست‌ها و همچنين به بالا يعني به چشم‌انداز سازمان مي‌نگرد. نازنين دانشور بنيان‌گذار سايت «تخفيفان»:

 

سايت تخفيف و خريد گروهي در تور، كالا و خدمات با شعار زندگي خود يعني «شما بايد مظهر تغييري باشيد كه مي‌خواهيد در جهان ببينيد»

 

كه برگرفته از سخنان ماهاتما گاندي است الهام‌بخش تيم عملياتي و پشتيباني در ارائه باكيفيت‌ترين خدمات به مشتريان شده است و چشم‌اندازي اين شركت را بر اساس شعار خود به‌صورت تبديل‌شدن به بزرگ‌ترين بستر تجارت و تبليغات موفق در ايران در نظر گرفته است.

 

۲٫ به‌عنوان موقعيت استراتژي چيست؟

يعني تبيين كردن جاي محصولات ويژه در بازارهاي ويژه. بر اساس ديدگاه پورتر در اينجا بر دو سؤال اساسي تمركز مي‌‌شود:

 

• چگونه براي مشتريان خود ارزش‌آفريني كنيم؟

• چگونه كالا و خدمات خود را از ساير رقبا متمايز كنيم؟

 

شركت‌ها براي پاسخ به اين دو پرسش روش‌هاي متفاوتي را اتخاذ مي‌كنند. برخي شركت‌ها توليد كالاها و خدمات ارزان‌قيمت را انتخاب مي‌كنند و انتظار دارند افرادي كه به قيمت اهميت مي‌دهند را جذب خود كرده تا از آن‌ها خريد نمايند. برخي شركت‌ها نيز با ارائه كالاها و خدمات منحصربه‌فرد، به‌گونه‌اي مي‌خواهند خود را از ساير رقبا متمايز سازند و ديگر شركت‌ها نيز ارائه محصولات سفارشي براي پاسخگويي به نيازهاي مشتري را انتخاب مي‌كنند.

 

استراتژي در قالب موقعيت به پايين يعني نقطه ملاقات محصول و مشتري و همين‌طور به خارج يعني به بازار توجه دارد. برند «اوه» با فعاليت‌هاي تحقيق و توسعه خود محصولي متمايز از ساير رقبا به بازار داخلي كشور معرفي كرده است كه كليه گروه‌هاي سني مصرف‌كننده را در نظر گرفته است و محصولي مرتبط با نيازهاي هيك از آن گروه‌ها به بازار عرضه كرده است. اين برند اكنون در بازار محصولات شوينده به‌عنوان رهبر بازار شناخته مي‌شود.

 

از طريق لينكدين صادق باقري با من در ارتباط باشيد.

 

۳٫ به‌عنوان برنامه استراتژي چيست؟

مينتزبرگ بين سه دسته استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده، محقق شده و نوظهور تمايز قائل مي‌شود.

 

استراتژي برنامه‌ريزي‌شده، گونه‌اي‌ است كه به‌وسيله فرايند برنامه ريزي استراتژيك و توسط تيم مديريت ارشد تدوين مي‌گردد. تدوين استراتژي در اين مورد نتيجه انديشيدن و محاسبه كردن و به‌صورت تعمدي است. در اين مورد استراتژي نوعي آينده‌نگري است.

 

به‌عنوان‌مثال شركت «هوندا» در دهه ۱۹۶۰ با برنامه‌ريزي كه در راستاي كاهش هزينه‌ها انجام داد، ورود موفقي به بازار موتورسيكلت آمريكا داشت.

 

استراتژي‌هاي محقق شده حاصل استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده هستند كه واقعاً پياده شده‌اند (استراتژي‌هاي سنجيده و عمدي). از ديدگاه مينتزبرگ بسياري از استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده به دليل تغييرات غيرمنتظره در محيط كسب‌وكار اجرا نمي‌شوند (استراتژي‌هاي محقق نشده).

 

استراتژي‌هاي نوظهور پاسخ‌هاي برنامه‌ريزي نشده به شرايط غيرمنتظره در محيط كسب‌وكار هستند. آن‌ها اقدامات مستقل مديراني هستند كه به دنبال رويدادها يا تقدير هستند يا تغيير استراتژيكي است كه برنامه‌ريزي نشده و به‌وسيله مديران ارشد سازمان در پاسخ به شرايط در حال تغيير محيط ايجاد مي‌شود.

 

اين استراتژي‌ها محصول مكانيسم‌هاي برنامه‌ريزي از بالا به پايين نيستند؛ بلكه ناشي از فرايندهايي هستند كه در آن مديران استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده را تفسير مي‌كنند و آن‌ها را با شرايط در حال تغيير محيط وفق مي‌دهند. مينتزبرگ ادعا مي‌كند كه استراتژي‌هاي نوظهور اغلب موفقيت‌آميز و مناسب‌تر از استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده هستند.

 

براي مثال تغييرات نرخ ارز و تحريم‌هاي جديد آمريكا عليه ايران، بسياري از كسب‌وكارهاي ايراني را مجبور به تغيير در استراتژي‌هاي خود نمود. برخي از طريق تعديل نيرو، برخي از طريق افزايش قيمت و برخي از طريق صادرات به كشورهاي مجاور. چنين تغييرات شديدي مي‌تواند بسياري از استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده را با چالش مواجه كند.

 

در عمل، بيشتر سازمان‌ها تركيبي از استراتژي‌هاي برنامه‌ريزي‌شده و نوظهور هستند. مديران سازمان بايد استراتژي‌هاي نوظهور را شناسايي كنند، درصورتي‌كه آن‌ها مناسب هستند، تقويتشان كنند و در غير اين ‌صورت آن‌ها را خنثي كنند.

 

۴٫ به‌عنوان الگو استراتژي چيست ؟

استراتژي يك الگو است: يعني تداوم رفتار در طول زمان و نگاه به رفتار گذشته. استراتژي الگويي براي نگاه به الگوهاي رفتاري است كه ما در گذشته انجام داده‌ايم. بسياري از استراتژي‌هاي موفقيت‌آميز از تجربه‌ها نشأت مي‌گيرند. رويكرد‌هاي جديدي آزمايش مي‌شوند. برخي اقدامات بدون اين‌كه علناً موردنظر باشد، تحقق مي‌يابند. تجربه و سعي و خطا و گاهي اوقات فقط تقدير به استراتژي‌هاي جديد رقابتي منجر مي‌شود.

 

اگر سازمان‌ها از اين نوآوري بهره ببرند، به‌تدريج مي‌توانند چگونگي تغيير يا اصلاح استراتژي خود را بياموزند. اهميت استراتژي‌هاي نوظهور و يادگيري در زندگي نيز مثل كسب‌وكار اهميتدارد. بنابراين استراتژي هم مي‌تواند برنامه‌ريزي شود – همان‌گونه كه در تحليل استراتژي به‌عنوان موقعيت و برنامه مطرح شد – و هم در شرايط غيرمنتظره و پيش‌بيني‌نشده شكل‌گرفته و پايدار گردد.

 

۵٫ به‌عنوان حيله گمراه‌كننده استراتژي چيست؟

در اين تعريف، استراتژي به معناي مانور ويژه‌ با هدف غلبه بر دشمن يا رقيب است. يك شركت رقبا را از طريق تهديد به گسترش ظرفيت كارخانه‌، از تأسيس كارخانه جديد باز مي‌دارد. در اين مورد استراتژي واقعي كه به‌عنوان برنامه و يا به‌عبارت‌ديگر قصد واقعي است يك تهديد به شمار مي‌رود و يك حيله گمراه‌كننده است.

 

 

منبع

پينترست در بازاريابي

۹ بازديد

گر از شما بپرسند يك شبكه اجتماعي نام ببريد كه بيش از هر چيز بر اشتراك‌گذاري عكس متمركز باشد، بدون شك مي‌گوييد اينستاگرام؛ كه البته منطقي است. اينستاگرام نزديك به يك ميليارد كاربر فعال در دنيا دارد كه بيش از 24 ميليون نفر آن‌ها ايراني هستند. 

 

اما اينستاگرام (instagram) تنها شبكه اجتماعي تصوير محور نيست. پلتفرمي به نام پينترست دقيقا از مجموعه‌اي از تصاوير تشكيل شده است كه شايد حتي از عكس‌هاي منتشرشده در اينستاگرام زيباتر باشند. چرا؟

 

چون اينستاگرام كاربر را ترغيب مي‌كند عكس‌هاي متعلق به خود را پست كند و اين واقعيت تلخي است كه تمام كاربران اين شبكه محبوب اجتماعي، برخلاف آنچه خودشان فكر مي‌كنند، مهارت زيادي در عكاسي ندارند؛ به همين خاطر، احتمال اينكه در اينستاگرام با انواع عكس‌هاي شخصي بي‌كيفيت و عاري از هرگونه اصل زيبايي‌شناختي روبه‌رو شويد، زياد است. 

 

پينترست جايي براي كشف و جمع‌آوري ايده‌هاي خلاقانه است

اما رسالت پينترست متفاوت است. اين شبكه اجتماعي به جاي ترغيب كاربر به اشتراك‌گذاري شاهكارهاي عكاسي خود، به او فضايي مي‌دهد تا شاهكارهاي ديگران را مطابق با سليقه و علايق خود جمع‌آوري كند؛ مثل كلكسيوني از ايده‌هاي خلاقانه و جذاب. 

يكي از مهم ترين بخش هاي ديجيتال ماركتينگ استفاده از شبكه هاي اجتماعي است. خدمات ديجيتال ماركتينگ را در از طريق لينك زير بخوانيد : 

 

https://sadeghbagheri.ir/digital-marketing/

 

پينترست براي افرادي كه عاشق ايده و خلاقيت يا دنبال اينفوگرافيك و آموزش‌هاي كاربردي‌ هستند، ايده‌آل است. در پينترست مي‌توانيد مثل اينستاگرام چندين هزار فالوور داشته باشيد و حتي براي كسب‌و‌كار خود تبليغ كنيد. و راستي، در پينترست خبري از سلبريتي‌ها و حكمروايي مطلق آن‌ها نيست كه به كاربران عادي مجال ابراز وجود نمي‌دهند.

 

اينجا هركسي براي موفقيت و ديده شدن از شانس يكساني برخوردار است؛ شايد به اين خاطر كه در پينترست اين شما نيستيد كه ديده مي‌شويد، بلكه علايق شما است كه ديده مي‌شود. و هرچه در جمع‌آوري تصاوير منظم‌تر و خوش‌سليقه‌تر باشيد، تعامل كاربران ديگر با مجموعه عكس‌هاي شما بيشتر مي‌شود. در واقع مي‌توان گفت پينترست جاي افراد خوش‌سليقه است.

 

اگر كنجكاويد بدانيد پينترست دقيقا چيست، نحوه كار با آن چطور است و چه مزيت‌هايي نسبت به اينستاگرام دارد، با اين مقاله همراه شويد. 

 

عناويني كه در اين مقاله خواهيد خواند:

 

پينترست چيست

داستان پيدايش پينترست

نحوه كار با پينترست

Pinterest Story چيست

دانلود برنامه پينترست

نحوه استفاده از پينترست در موبايل

دانلود ويدئو از پينترست

پينترست بهتر است يا اينستاگرام؟

نگاه آماري به پينترست

پينترست چيست

پينترست چيست

 

پينترست Pinterest يك شبكه اجتماعي است كه به كاربران امكان مي‌دهد تصاوير يا ويديوهاي مورد علاقه خود را (معروف به «Pin» يا همان «پونز») در فضاهاي مجزا و منظمي موسوم به «Board» يا «تخته» كه در واقع كلكسيوني از پين‌هاي مرتبط هستند، به اشتراك بگذارند. اين پين‌ها در اكثر مواقع از وب‌سايت‌هاي مختلف جمع‌آوري مي‌شود و كمتر پيش مي‌آيد كاربر عكس متعلق به خود را در اين پلتفرم به اشتراك بگذارد.

 

شباهت پينترست با اينستاگرام و تفاوت آن با شبكه‌هاي اجتماعي ديگر نظير توييتر و فيسبوك در تمركز آن بر تصاوير است. به عبارت ديگر، اگر پست شما تصوير يا ويديو به همراه نداشته باشد، نمي‌توانيد آن را در پينترست به اشتراك بگذاريد؛ و اگر مطلبي در اينترنت نظر شما را جلب كرد و خواستيد آن را در پينترست پين كنيد، اين مطلب با تصوير آن پين مي‌شود و كاربران براي خواندن آن بايد روي عكس يا لينك كليك كنند تا به صفحه اصلي منتقل شوند. 

 

مقاله‌ مرتبط:

آينده‌ زندگي ديجيتال در دستان پينترست

پينترست جايي براي ترويج و كشف سبك زندگي است. كاربران پينترست از اين شبكه اجتماعي به عنوان پلتفرمي براي اشتراك‌گذاري علايق خود، ايده‌پردازي و كشف و جمع‌آوري تصاويري كه با سليقه آن‌ها همخواني دارد، استفاده مي‌كنند. مثلا مي‌توانيد ايده‌هاي مربوط به دكوراسيون خانه، مد و لباس، دستور پخت غذا و دسرهاي هيجان‌انگيز يا جملات انگيزشي مورد علاقه خود را در پينترست پيدا كرده و بعد در بردهاي مرتبط پين كنيد تا كلكسيوني از آن‌ها را در پروفايل خود داشته باشيد. 

 

پينترست هم مانند ساير رسانه‌هاي اجتماعي، واژگان مخصوص به خود را دارد:‌

 

پين Pin: هر عكس يا ويديويي كه در پينترست به اشتراك مي‌گذاريد.

 

ري‌پين Repin: وقتي پين‌هاي كاربران ديگر را در پروفايل خود به اشتراك مي‌گذاريد.

 

برد Board: فضايي كه پين‌هاي مرتبط در آن قرار دارند و شبيه تخته‌اي است كه روي آن عكس چسبانده شده باشد.

 

لنز Lens: قابليتي در اپليكيشن موبايل به شكل آيكون دوربين است و مي‌توان با آن از هر چيزي عكس گرفت تا پينترست به شما پين‌هاي مشابه كاربران ديگر را نشان دهد.

 

در پينترست مي‌توانيد محتواي وب‌سايت‌هاي ديگر يا عكس‌هاي گالري خود را به اشتراك بگذاريد. هنگام گشت‌وگذار در اينترنت، هرجا با دكمه Pin It مواجه شديد، مي‌توانيد با كليك بر آن، محتواي مورد علاقه خود را مستقيما در برد مورد نظر خود در پروفايل پينترست ذخيره كنيد. حتي مي‌توانيد پين‌هاي خود را در توييتر و فيسبوك به اشتراك بگذاريد. 

 

به‌طور كلي، هدف پينترست اين است تا «تمام افراد جهان را از طريق چيزهايي كه برايشان جالب است، در ارتباط با يكديگر قرار دهد.»

 

داستان پيدايش پينترست 

 

موسسان پينترست:  ايوان شارپ - بن زيلبرمان - پال سيارا

 

داستان پيدايش پينترست با سه جوان آمريكايي به نام بن زيلبرمان، ايوان شارپ و پال سيارا شروع شد كه به دنبال توسعه محصولي بودند كه براي همه مفيد باشد، نه فقط افرادي كه از تكنولوژي سر درمي‌آوردند. اين سه نفر مي‌خواستند محصولي جديد، اورجينال و در عين حال آشنا توليد كنند؛ چيزي كه كاربران بتوانند سريع با آن ارتباط برقرار كنند، حتي اگر تا به حال چيزي درباره‌اش نشنيده بودند. اين محصول پينترست بود. 

 

اما زيلبرمان پيش از رسيدن به ايده توسعه پينترست، محصول ديگري به نام Tote را اوايل سال 2009 عرضه كرد كه كاربران مي‌توانستند از 30 فروشگاه موجود در اين اپليكيشن، قيمت لباس و اجناس ديگر را با يكديگر مقايسه كنند، محصولات مورد علاقه خود را در پروفايل ذخيره كنند و هر زمان اين محصولات شامل تخفيف شد، با نوتيفيكيشن باخبر شوند. 

 

اينترنت اشيا؛ تحولي شگرف در تكنولوژي يا پايان همه چيز؟

اپليكيشن Tote اگرچه در رسيدن به اهدافش شكست خورد؛ اما براي زيلبرمان سكوي پرتابي شد تا ايده توسعه پينترست به ذهنش خطور كند.

 

زماني كه زيلبرمان و سيارا در حال آناليز داده كاربران Tote بودند، متوجه شدند كاربران به جز جستجو و ذخيره محصولاتي كه به دنبال آن بودند، محصولات جديدي نيز پيدا مي‌كردند و تصاوير آن‌ها را براي خودشان مي‌فرستادند. اين رفتار كاربر، ايده توسعه محصول جديدي را به آن‌ها داد كه بر پايه جمع‌آوري كلكسيون مجازي بود.

 

نمونه اوليه اين محصول جديد تا پاييز 2009 تقريبا به اتمام رسيده بود. زيلبرمان در سفري كه به نيويورك داشت، با ايوان شارپ ديدن كرد كه پيش از ملحق شدن به تيم توسعه پينترست، به عنوان طراح محصول در فيسبوك كار مي‌كرد. نفوذ شارپ براي پا گرفتن اين محصول تازه بسيار حياتي بود. او نه‌تنها كدنويسي بخش عمده وب‌سايت را انجام داد، بلكه طراحي شبكه‌اي (grid) كه پينترست همچنان از آن استفاده مي‌كند نيز ايده او بود.

 

تاريخچه پينترست

 

اسم اين محصول هم ايده دوست‌دختر زيلبرمان بود كه از كلمه پين Pin به معني پونز و اينترست interest به معني علاقه تشكيل شده است. 

 

مفهوم كلكسيون از همان ابتدا در پينترست لحاظ شده بود. خود زيلبرمان هم در جواني عادت داشت كلكسيون بزرگي از پروانه جمع كند كه به شوخي از آن به عنوان اولين نسخه پينترست ياد مي‌كند. 

 

زماني كه نسخه بتا پينترست در سال 2009 عرضه شد، فيسبوك بيش از 300 ميليون كاربر فعال ماهانه و توييتر تقريبا 20 ميليون كاربر داشت؛ با اين حال، پينترست در بين اين شبكه‌هاي اجتماعي منحصر‌به‌فرد است. اگر تأكيد فيسبوك و توييتر بر اشتراك‌گذاري اتفاقات روزمره است، پينترست در مقابل بر اشتراك‌گذاري علايق تأكيد داشت و به همين خاطر توانست بين غول‌هاي شبكه‌هاي اجتماعي جايي براي خود باز كند.

 

9 ماه بعد از عرضه عمومي نسخه بتا، وب‌سايت پينترست كمتر از 10 هزار كاربر داشت. زيلبرمان با نيمي از اين كاربران تماس گرفت و حتي شماره تلفن شخصي خود را به آن‌ها داد و از آن‌ها خواست هر زماني كه خواستند، با او تماس بگيرند.

 

پينترست اولين رشد بزرگ خود را بعد از عرضه اپليكيشن مخصوص آيفون در مارس 2011 (1390) تجربه كرد. دومين رشد بزرگ اين پلتفرم چند ماه بعد اتفاق افتاد؛ وقتي مجله تايم از پينترست به عنوان يكي از «50 وب سايت برتر» ياد كرد. تا پايان سال 2011، پينترست يكي از ده سرويس بزرگ رسانه اجتماعي بود و هر هفته بيش از 11 ميليون بازديدكننده جديد را به وب‌سايت خود جذب مي‌كرد. اين رشد چشمگير باعث شد وب‌سايت فناوري تِك‌كرانچ، پينترست را بهترين استارتاپ جديد سال 2011 بنامد.

 

پينترست با تمركز بر كاربراني كه از قبل داشت و نه كاربراني كه فكر مي‌كرد بايد داشته باشد، توانست در عرض ده سال به كسب‌وكاري 15 ميليارد دلاري تبديل شود. پينترست اولين محصول آنلاين بود كه از نحوه تعامل افراد در دنياي واقعي براي سروسامان دادن به زندگي ديجيتالي آن‌ها استفاده كرد. حالا ارزش مؤسس آن، بن زيلبرمان، طبق گزارش فوربز نزديك به 3?4 ميليارد دلار تخمين زده شده است.  

 

نحوه كار با پينترست

اگر اهل هنر، ايده‌هاي خلاقانه، آشپزي، طراحي داخلي، سفر، طراحي لباس يا نگه‌داري از گل و گياه هستيد يا از تماشاي مناظر چشم‌نواز لذت مي‌بريد يا از طرفداران فن آرت و ميم‌هاي اينترنتي هستيد، همين حالا دست به كار شده و در پينترست براي خود حسابي ايجاد كنيد. مراحل ثبت‌نام در پينترست و نحوه كار با اين شبكه اجتماعي را در ادامه خواهيد خواند.

 

براي استفاده از پينترست حتما بايد در آن حساب كاربري داشت، چون اين پلتفرم بدون حساب به كاربر اجازه تعامل با محتواي خود را نمي‌دهد. براي باز كردن حساب پينترست كافي است به سايت Pinterest.com رفته و گزينه Sign up را از گوشه بالا سمت راست انتخاب كنيد. مي‌توانيد با ايميل و رمز عبور در پينترست ثبت‌نام كنيد يا براي وارد شدن، از اكانت فيسبوك و گوگل خود استفاده كنيد. 

 

در كنار اكانت معمولي، مي‌توانيد اكانت تجاري هم براي معرفي و گسترش كسب‌و‌كار خود ايجاد كنيد. براي اين كار بايد روي Create a free business account كه در انتهاي پنجره ثبت نام قرار دارد،‌كليك كرده و مراحل ثبت نام را شبيه ساخت اكانت شخصي طي كنيد.

 

ثبت نام در پينترست

 

قانون پينترست تمام كاربراني را كه از اين پلتفرم براي تبليغ كسب‌و‌كار خود استفاده مي‌كنند، مجاب به استفاده از حساب تجاري مي‌كند. اگر تاكنون از حساب شخصي براي معرفي كسب‌و‌كار خود استفاده مي‌كرده‌ايد، مي‌توانيد آن را به‌طور رايگان و با حفظ تعداد فالوورها و محتوا به حساب تجاري تبديل كنيد و از ابزارهاي مخصوص اين حساب از جمله Pinterest Analytics براي تجزيه‌ و تحليل داده‌هاي مخاطب، بهره‌مند شويد.

 

ايجاد برد

داشتن حساب پينترست بدون ايجاد برد (Board) تقريبا بي‌معني است چون تنها به كمك برد مي‌توانيد پين‌هاي مرتبط با موضوعات خاص را به‌طور منظم دسته‌بندي كنيد. ايجاد برد در پينترست بسيار آسان است. اگر از نسخه وب پينترست استفاده مي‌كنيد، براي ايجاد برد كافي است روي منوي Profile در سمت چپ آيكون قرمز Save كليك كرده و بعد گزينه Create Board را از انتهاي منو انتخاب كنيد.


ايده پينترست

ايجاد برد در پينترست

 

در اپليكيشن موبايل، روي آيكون + در صفحه پروفايل خود كليك كرده و از آنجا گزينه Board را انتخاب كنيد. 

 

برد پينترست موبايل

 

بعد از انتخاب Board بايد براي آن نامي انتخاب كنيد و بعد تصميم بگيريد كه آيا مي‌خواهيد بردتان شخصي باشد يا عمومي. 

 

برد پينترست

 

بردهاي پينترست به‌طور پيش‌فرض عمومي است و براي شخصي كردن آن بايد گزينه secret را فعال كنيد. بردهايي كه عمومي هستند براي تمام كاربران قابل مشاهده‌اند و پين‌هاي آن در نتايج گوگل مي‌آيند. پين‌هاي بردهاي شخصي تنها براي شما و افرادي كه به برد دعوت مي‌كنيد، قابل مشاهده هستند. 

 

براي آنكه بيشترين بهره را از پينترست ببريد، لازم است هر برد يك موضوع خاص باشد. مثلا اگر براي دكوراسيون خانه برد ايجاد كرده‌ايد، پين‌هاي آن بايد با پين‌هاي برد ورزشي متفاوت باشد. هرچه نظم بردهاي شما بيشتر باشد، هم دسترسي به آن‌ها براي شما آسان‌تر خواهد شد و هم كاربران بيشتري به دنبال كردن بردهاي شما ترغيب مي‌شوند. 

 

پين كردن عكس و ويدئو به برد

براي پين كردن عكس به برد يا مي‌توانيد از عكس‌هايي كه كاربران ديگر در پينترست به اشتراك گذاشته‌اند، استفاده كنيد يا محتواي جالبي را كه در وب‌سايت‌هاي مختلف مي‌بينيد، در پينترست به اشتراك بگذاريد.

 

وقتي براي اولين بار در پينترست ثبت‌نام مي‌كنيد، از شما خواسته مي‌شود برخي از علاقه‌مندي‌هاي خود را انتخاب كنيد كه در واقع موضوعاتي هستند كه دوست داريد پينترست در صفحه اصلي خود (Home Page)، به شما نشان دهد. مي‌توانيد در اين صفحه براي پيدا كردن عكس يا همان پين مورد علاقه خود جستجو كنيد و براي اضافه كردن آن به كلكسيون خود روي آن كليك كنيد تا گزينه‌هاي مختلف براي ذخيره عكس به شما نشان داده شود.

 

آيكون قرمز Save شبيه Like عمل مي‌كند. وقتي عكسي را در نسخه وب پينترست Save مي‌كنيد،‌ آن را به‌طور خودكار به برد مخصوص عكس‌هاي لايك شده مي‌فرستيد كه برخلاف بردهاي خودتان، نظم خاصي ندارد. اگر دوباره روي اين آيكون كليك كنيد، عكس از كلكسيون شما حذف خواهد شد. عكس‌هاي لايك شده را مي‌توانيد در Your Pinterest Likes مشاهده كنيد، آن‌ها را به بردهاي مخصوص منتقل كرده يا كلا حذف كنيد.  

 

با كليك روي منوي Profile در سمت چپ آيكون Save، با فهرست تمام بردهايي كه ايجاد كرده‌ايد، روبه‌رو مي‌شويد. مي‌توانيد انتخاب كنيد عكس موردنظر شما در كدام برد ذخيره شود. يا اگر براي اين موضوع هنوز برد مخصوص ايجاد نكرده‌ايد، با انتخاب Create board در انتهاي منو مي‌توانيد برد جديد ايجاد كرده و بلافاصله عكس را در آن ذخيره كنيد. 

 

پين كردن در پينترست

 

آيكون اشتراك‌گذاري اين امكان را به شما مي‌دهد تا عكس را در توييتر يا فيسبوك منتشر كنيد، آن را براي دوستان خود در واتساپ يا ايميل بفرستيد يا اگر كسي را در پينترست دنبال مي‌كنيد، مي‌توانيد عكس را براي آن‌ها بفرستيد. 

 

براي ذخيره عكس در كامپيوتر روي آيكون سه‌نقطه كليك كرده و گزينه Download image را انتخاب كنيد. 

 

با كليك روي تصاوير، علاوه بر پين كردن و ذخيره آن‌ها مي‌توانيد با انتخاب گزينه Follow، پروفايل كاربري را كه اين عكس را به اشتراك گذاشته، دنبال كنيد يا در بخش Comments براي آن نظر بگذاريد. 

 

از آنجايي كه پين‌ها معمولا به جاي بارگذاري مستقيم از خود پينترست، از وب‌سايت‌هاي ديگر به اشتراك گذاشته مي‌شوند،‌ مي‌توانيد لينك وب‌سايت مربوط را نيز مشاهده كرده و براي اطلاعات بيشتر از آن بازديد كنيد.

 

علاوه بر پين‌هايي كه در Home Page مي‌بينيد يا محتواي وب‌سايت‌هايي كه در پينترست به اشتراك مي‌گذاريد، مي‌توانيد در نوار جستجو نيز پين‌هاي مورد نظر خود را پيدا كنيد. مثلا مي‌توانيد با جستجوي garden vegetables فهرستي طولاني از سبزيجاتي را كه مي‌توان در باغچه پرورش داد، مشاهده كنيد. البته جستجوي فارسي هم نتايجي در بر خواهد داشت اما احتمالا به اندازه جستجوي انگليسي مرتبط و كامل نخواهد بود. 

 

استفاده از پينترست لنز 

يكي از جالب‌ترين قابليت‌هاي پينترست، «پينترست لنز» (Pinterest Lens) است كه البته تنها در اپليكيشن موبايل آن در دسترس است. اين قابليت فوريه 2017 (بهمن 95) عرضه شد و چند ماه بعد گوگل هم از قابليتي مشابه به نام گوگل لنز (Google Lens) رونمايي كرد. پينترست لنز فناوري تشخيص تصوير است و به شما اين امكان را مي‌دهد تا با گرفتن عكس از هر چيزي كه مورد نظرتان است يا با باز كردن عكس از گالري موبايل خود، عكس‌هاي مشابه با آن را براي گرفتن ايده مشاهده كنيد. 

 

پينترست لنز

 

براي استفاده از پينترست لنز، اپليكيشن پينترست را در گوشي هوشمند خود باز كرده، وارد بخش جستجو شويد و آيكون دوربين را انتخاب كنيد. 

 

حالا گوشي خود را به سمت سوژه مورد نظر خود گرفته و از آن عكس بگيريد. الگوريتم‌هاي تشخيص تصوير پينترست نتايج تصاوير مشابه را به شما نشان خواهند داد. اگر تصوير را به‌طور پرتره بگيريد، نتايج هم عكس‌هاي پرتره را به شما نشان خواهند داد. از قابليت لنز همچنين مي‌توانيد براي ايده گرفتن از عكس‌هايي كه در گالري گوشي شما موجود است، استفاده كنيد. اگر تصاوير شما شلوغ است، مي‌توانيد به كمك آيكون ذره‌بين در گوشه راست پايين صفحه روي سوژه خاصي تمركز كنيد. 

 

Pinterest Story چيست

استوري پينترست

 

پينترست هم مانند اينستاگرام از قابليت استوري (Story) پشتيباني مي‌كند كه از برخي جهات مشابه اينستاگرام است؛ اما با آن تفاوت‌هايي نيز دارد. استوري‌هاي پينترست مانند اينستاگرام از تصوير، ويدئو و متن تشكيل شده‌اند و ابزار قدرتمندي در جذب مخاطب هستند. اما برخلاف اينستاگرام، تمام قسمت‌هاي استوري در پينترست با هم مرتبط هستند و درواقع يك داستان واحد را بازگو مي‌كنند. هر استوري پينترست از حداكثر 20 صفحه تشكيل شده و معمولا شامل لحظات پشت‌صحنه، نكات آموزشي، دستور آشپزي، ايده‌هاي كاردستي و آموزش‌هاي گام‌به‌گام است. 

 

استوري‌هاي پينترست را مي‌توانيد مثل هر پين ديگري در بردهاي خود ذخيره كنيد. خوبي اين استوري‌ها نسبت به استوري اينستاگرام اين است كه بعد از 24 ساعت ناپديد نمي‌شوند. 

 

البته در نظر داشته باشيد نسخه بتاي Pinterest Story سال گذشته براي برخي حساب‌هاي تجاري فعال شد و در حال حاضر امكان ساخت استوري براي حساب‌هاي شخصي وجود ندارد. 

 

روش ايجاد استوري در پينترست

اگر اكانت پينترست شما از نوع تجاري است و به قابليت Story Pins دسترسي داريد، مي‌توانيد طبق مراحل زير، اولين استوري خود را در پينترست ايجاد و منتشر كنيد: 

 

1- بعد از ورود به اكانت تجاري خود، روي تب Create كليك كنيد.

 

2- روي Create Story Pin كليك كنيد. اگر به قابليت Story Pins دسترسي نداشته باشيد، اين گزينه براي شما نمايش داده نخواهد شد. 

 

3- 1 تا 20 تصوير يا ويدئو را براي آپلود انتخاب كنيد. ويديوها نبايد بيشتر از 60 ثانيه باشند.

 

4- صفحات خود را با ابزارهاي موجود تزيين كنيد. مي‌توانيد از فونت‌ها و رنگ‌هاي مختلف استفاده كنيد يا صفحه‌بندي تصاوير را تنظيم كنيد. 

 

5- روي Next كليك كنيد. 

 

6- براي Story Pin خود تم مورد علاقه خود را انتخاب كنيد. 

 

7- به استوري خود جزيياتي مثل مواد لازم اضافه كنيد. 

 

8- روي Next كليك كنيد.

 

9- براي Story Pin عنوان انتخاب كنيد. 

 

10- بردي را كه مي‌خواهيد استوري در آنجا منتشر شود، انتخاب كنيد. 

 

11- براي استوري خود حداكثر 10 تگ مربوط انتخاب كنيد. 

 

12- در نهايت براي انتشار استوري روي Publish كليك كنيد. 

 

دانلود برنامه پينترست

پينترست ابتدا فقط به شكل وب‌سايت وجود داشت؛ اما بعد از افزايش محبوبيت آن، اپليكيشن آيفون و اندرويد آن نيز به بازار عرضه شد. اگرچه استفاده از نسخه وب پينترست بسيار آسان و بي‌دردسر است، مي‌توانيد اپليكيشن دسكتاپ آن را نيز از مايكروسافت استور به‌طور رايگان دانلود كنيد. 

 

دانلود براي iOS

 

دانلود براي اندرويد

 

علاوه بر اين مي‌توانيد با نصب افزونه پينترست در مرورگر كروم، فايرفاكس و مايكروسافت اج، هر محتواي وبي كه نظرتان را به خود جلب كرد، بلافاصله در بردهاي خود ذخيره كنيد. براي اين كار كافي است روي آيكون قرمز پينترست در بالاي مرورگر خود كليك كرده، گزينه Save را از گوشه بالا سمت چپ انتخاب كنيد و بعد آن را در برد موردنظر خود پين كنيد. 

 

نحوه استفاده از پينترست در موبايل

پينترست موبايل

 

درحالي‌كه استفاده از نسخه وب پينترست در كامپيوتر تجربه لذت‌بخشي است و نيازي به دانلود و نصب اپليكيشن آن نيست، در موبايل بهتر است براي بهترين تجربه پينترست از اپليكيشن آن استفاده كنيد. مراحل ثبت‌نام يا ورود به نسخه اپليكيشن موبايل پينترست مشابه نسخه وب است. بعد از ورود به اكانت با صفحه خانه روبه‌رو مي‌شويد كه پين‌هاي مرتبط با علايق شما در اينجا نمايش داده مي‌شود. 

 

آيكون ذره‌بين در انتهاي صفحه جايي است كه مي‌توانيد پين مورد نظر خود را به‌طور خاص جستجو كنيد، يا در جريان پين‌هاي محبوب قرار بگيريد يا با انتخاب آيكون دوربين در سمت راست نوار جستجو، از قابليت لنز استفاده كنيد. 

 

آيكون ابرنويسه يا بالون جايي است كه مي‌توانيد از به‌روزرساني صفحاتي كه دنبال مي‌كنيد، با خبر شويد يا در بخش Messages با كاربران پينترست در ارتباط باشيد. 

 

آيكون چهارم مربوط به پروفايلتان است كه شامل بردها و پين‌هاي ذخيره شده شما است. 

 

گزينه‌هاي پين در موبايل 

وقتي در اپليكيشن پينترست عكسي را براي پين كردن انتخاب مي‌كنيد با گزينه‌هاي مختلفي روبه‌رو مي‌شويد: 

 

آيكون سه‌نقطه در گوشه راست بالاي عكس اين امكان را مي‌دهد تا با انتخاب Download image عكس را در گالري گوشي خود ذخيره كنيد.

آيكون ذره‌بين در گوشه راست پايين عكس اين امكان را مي‌دهد تا روي بخشي از عكس تمركز كرده و پين‌هاي مشابه آن را مشاهده كنيد. 

پين كردن عكس در پينترست موبايل

 

در نوار سفيد رنگ زير عكس به ترتيب از راست:

 

آيكون اشتراك‌گذاري براي فرستادن عكس به مخاطبان

آيكون Save براي پين كردن عكس در برد مورد نظر خود

آيكون Visit براي بازديد از سايتي كه اين عكس از آنجا پين شده

آيكون بالن براي نوشتن ديدگاه براي عكس

 

 

 

 

منبع : زوميت

ترفند هاي بازاريابي ويدئو

۷ بازديد

ويدئو، يكي از فرمت‌هاي محتوايي جذاب است كه نه تنها تصويري واقعي از آنچه در حال وقوع است، ارائه مي‌دهد، بلكه اشتراك‌گذاري آن‌ها در تمامي پلتفرم‌ها به آساني انجام مي‌شود. مخاطبين به ويدئو‌ علاقه بسياري دارند، زيرا فهم آن ساده است و برايشان سرگرم‌كننده نيز مي‌باشد. بر اساس گزارش ارائه‌‌شده توسط hubspot، 54 درصد از مصرف‌كنندگان مايل به تماشاي ويدئو از برندهاي مورد علاقه‌شان هستند و بحث ويدئو ماركتينگ از مهم ترين محتواي هاي است كه شركت هاي بازاريابي ديجيتال در قالب خدمات ديجيتال ماركتينگ ارائه مي كنند

 

همچنين، بر اساس گزارش hubspot، محتواهاي ويدئويي نسبت به محتواهاي نوشتاري و تصويري، به يادماندني‌ترين محتواها هستند. اغلب ويدئوها داراي داستان‌سرايي هستند و اين ويژگي داستان‌سرايي، باعث مي‌شود محتواي ويدئويي براي طمان طولاني‌تري در ذهن مخاطب بماند.

 

به يادماندني بودن محتوا

 

 

بازاريابان نيز به ويدئو علاقه دارند، زيرا ROI (بازگشت سرمايه)بالايي برايشان ايجاد مي‌كند. بر اساس آمار منتشرشده توسط HubSpot، حدود 81 درصد از كسب‌وكارها از ويدئو براي بازاريابي استفاده مي‌كنند. در حال حاضر، استفاده از بازاريابي ويدئويي براي هر كسب‌وكاري به شدت توصيه مي‌شود، نه فقط به دليل اينكه سايرين از آن استفاده مي‌كنند، بلكه دلايل قانع‌كننده بسياري براي استفاده از ويدئو ماركتينگ وجود دارد كه در اينجا به تعداد از آن‌ها اشاره مي‌كنيم:

 

1- ويدئو ماركتينگ باعث افزايش چشم‌گير تعامل كاربران مي‌شود. (Higher Engagement)

تعامل بيشتر كاربران با ويدئو ماركتينگ

نكته‌اي كه بايد توجه داشت، اين است كه برند شما تنها يك نام نيست، شما بايد آن برند خود را وارد دنياي واقعي كنيد. ويدئو، محتوايي است كه به شما كمك مي‌كند برند خود را به صورت واقعي‌تري معرفي كنيد. در واقع، ويدئو ماركتينگ، راوي داستان برند شما است. مردم نيز با داستان ارتباط بيشتري برقرار مي‌كنند؛ زيرا داستان‌سرايي مي‌تواند احساسات مخاطب را تحت تاثير قرار دهد. همچنين، وجود تصاوير جذاب، موسيقي، لحن صدا و … در ويدئو، تاثيرگذاري آن را افزايش مي‌دهد.

 

امروزه، مردم نسبت به قبل مشغله‌هاي بيشتر و زمان كمتري براي مطالعه توضيحات طولاني محصولات دارند. بنابراين، ويدئو بهترين راه معرفي محصولات به مخاطبان و جلب توجه آن‌ها است. حتي تنبل‌ترين كاربران هم با ويدئو ارتباط برقرار مي‌كنند. بنابراين، هنگام برنامه‌ريزي‌ پست‌هاي بلاگ و شبكه‌هاي اجتماعي، حتماً ويدئو را در نظر داشته باشيد؛ زيرا تمايل مخاطبان به برقراري ارتباط، كامنت گذاشتن و به اشتراك‌گذاري ويدئوها، 10 برابر ساير محتواها است. حتي وجود ويدئو در ايميل‌ها نيز باعث افزايش دو برابري نرخ كليك مي‌شود و منجر به بهبود ايميل ماركتينگ نيز مي‌شود.

 

 

2- ويدئو ماركتينگ، باعث افزايش نرخ تبديل و افزايش ميزان فروش مي‌شود. (Video Boosts Conversions and Sales)

ويدئوها باعث افزايش فروش مي‌شود

حقيقت غيرقابل انكاري كه درباره محتواي ويدئويي وجود دارد، اين است كه به طرز شگفت‌انگيزي باعث افزايش ميزان فروش مي‌شود. همچنين، تجربه ثابت كرده است كه اضافه كردن ويدئو در صفحه فرود محصول، باعث افزايش 80 درصدي نرخ تبديل (conversion rate) مي‌شود. فرقي ندارد كه ويدئوي شما در چه طبقه‌‌بندي قرار مي‌گيرد، در هر صورت، باعث افزايش نرخ تبديل مي‌شود. بر اساس گزارش Social Media Today، حدود 90 درصد از مصرف‌كنندگان ادعا مي‌كنند كه تماشاي يك ويدئو از محصول به آن‌ها كمك مي‌كند تا درباره خريد تصميم‌گيري كنند. طبيعتاً هرچه تعداد مخاطبان بيشتري به مشتري تبديل مي‌شوند، ميزان فروش نيز بيشتر مي‌شود. مطالعات Wyzowl نشان داده است كه 74 درصد از كاربراني كه يك ويدئوي توضيحي درباره محصول تماشا مي‌كنند، آن محصول را خريداري مي‌كنند.

 

از آنجايي كه قوي‌ترين حس انسان، حس بينايي است و اغلب اطلاعاتي كه وارد مغز انسان مي‌شوند، بصري هستند، اين اعداد و ارقام خيلي عجيب به نظر نمي‌رسند. اما نكته مهم اين است كه از چنين فرصتي به خوبي استفاده كرد. در صورتي كه تاثير يك عكس، به اندازه 1000 كلمه باشد، تصور كنيد كه تاثير ويدئو، چقدر است؟

 

 

 

3- ويدئوها منجر به بهبود سئوي وب‌سايت شما مي‌شود. (Improved SEO)

بدون شك، استفاده از ويدئو در بازاريابي محتوا منجر به بهبود سئو مي‌شود و ما در خدمات سئو كه ارائه ميكنيم حتما از ويدئو نيز استفاده ميكنيم به طور كلي، موتورهاي جستجو، ويدئوها را به عنوان محتواهاي باارزش و باكيفيت تلقي مي‌كنند. تماشاي ويدئوها باعث مي‌شود تا كاربران زمان بيشتري را در وب‌سايت شما سپري كنند. هرچه زمان صرف‌شده در وب‌سايت بيشتر باشد، اعتماد گوگل و ساير موتورهاي جستجو به وب‌سايت شما نيز بيشتر مي‌شود. بر اساس آمار منتشر شده توسط ComScore، در صورتي كه در وب‌سايت خود، ويدئو داشته باشيد، احتمال ظهور وب‌سايت شما در صفحه اول گوگل، 53 برابر مي‌شود. همچنين، وب‌سايت‌هايي كه داراي ويدئو هستند، افزايش 41 درصدي ترافيك ارگانيك را نسبت به ساير وب‌سايت‌ها تجربه كرده‌اند. اين آمار، اهميت ويدئو ماركتينگ در سئو را به خوبي نمايش مي‌دهد.

ويدئو ماركتينگ باعث افزايش ROI مي‌شود. (Video Shows Great ROI)

 

مديااد، به شما كمك مي‌كند تا كمپين‌هاي تبليغاتي كسب‌وكار خود را در معتبرترين وب‌سايت‌هاي ايراني اجرا كنيد و برند خود را در مقابل چشم مخاطبان هدفتان قرار دهيد و فروش خود را چندين برابر كنيد.

با وجود اينكه توليد ويدئو، كار ساده و كم‌هزينه‌اي نيست، اما 83 درصد از كسب‌وكارها مي‌گويند كه توليد و انتشار ويدئو، نرخ بازگشت سرمايه بالايي برايشان ايجاد كرده است؛ زيرا چندين برابر آنچه هزينه كرده‌اند را از طريق ويدئو ماركتينگ بدست مي‌آورند. حال هرچه ميزان بودجه صرف‌شده براي ويدئو ماركتينگ كمتر باشد، اما تاثيرگذاري خوبي در كاربران ايجاد كند، نرخ ROI بالاتري بدست مي‌آورد.

 

از آن جايي كه علم همواره در حال پيشرفت است، موبايل‌ها و ابزارهاي آنلايني كه براي توليد و ويرايش ويدئوها وجود دارند نيز پيشرفته‌تر مي‌شوند كه مي‌توان با استفاده از آن‌ها و با صرف هزينه كمتر، ويدئوهاي خوبي توليد كرد. همانطور كه در بخش‌هاي قبل هم اشاره شد، ويدئو ماركتينگ انواع مختلفي دارد و هميشه نيازي به صرف هزينه زياد براي تجهيزات توليد ويدئو نيست، بلكه اين، محتواي ويدئو است كه باعث تاثيرگذاري و موفقيت آن مي‌شود. حتماً خودتان نيز با ويدئوهايي روبرو شده‌ايد كه حرفه‌اي نبوده‌اند و حتي با دوربين موبايل ضبط شده‌اند، اما مورد توجه بسياري از مردم قرار گرفته و به صورت ويروسي بين مردم به اشتراك گذاشته شده‌اند. بنابراين، در صورتي كه بتوانيد ويدئوهاي تاثيرگذار با هزينه كمتري توليد كنيد، نرخ بازگشت سرمايه بيشتري نيز بدست مي‌آوريد.

 

4- ويدئو ماركتينگ براي برند شما اعتماد ايجاد مي‌كند. (Video Builds Trust)

افزايش اعتماد با ويدئو ماركتينگ

كاربران با محتواهايي ارتباط برقرار مي‌كنند كه اعتمادشان را جلب مي‌كند. به طور كلي، ايجاد اعتماد، شرط اساسي براي افزايش ميزان فروش است و بايد به صورت يك هدف جدي توسط كسب‌وكارها دنبال شود. ايده اصلي بازاريابي محتوا، جلب اعتماد مخاطبان و برقراري ارتباط طولاني‌مدت با مخاطب است. به منظور جالب اعتماد مخاطبان، هدف نهايي خود كه افزايش فروش است را براي مدتي متوقف كنيد و به اين فكر كنيد كه چگونه مي‌توانيد اطلاعات مفيد و جالبي را در اختيار مخاطبين قرار دهيد. بهترين محتواي ممكن براي درگير كردن مخاطبان و جلب اعتماد آن‌ها، ويدئو است.

 

در واقع، مخاطبان مايلند محصولات يا خدمات مورد نظر را به صورت واقعي ببينند و كاربرد آن را با چشم ببينند تا ديد بهتري نسبت به محصولات بدست آورند و در نهايت، قانع به خريد آن محصول شوند. ويدئو ماركتينگ به آن‌ها كمك مي‌كند تا اطلاعات مورد نياز درباره محصول و برند را به صورت ساده بدست آورند و به آن اعتماد كنند. هدايت مستقيم كاربران به صفحه خريد، بدون دادن اطلاعات مفيد درباره محصول، به ندرت باعث اعتماد مخاطب و تبديل او به مشتري مي‌شود. ويدئو ماركتينگ، بهترين راه براي ايجاد حس اعتماد در مخاطب است و در دنياي بازاريابي مدرن، يك ضرورت محسوب مي‌شود. جالب است بدانيد كه 57 درصد از مصرف‌كنندگان مي‌گويند كه تماشاي ويدئوهاي محصول مورد نظر، تصميم آن‌ها براي خريد آنلاين را قطعي‌تر مي‌كند.

 

 

5- ويدئو ماركتينگ موفق، شما را منحصر به فرد مي‌كند. (video make you unique)

منحصر به فرد بودن با ويدئو ماركتينگ

آيا مي‌خواهيد از ساير برندها متمايز باشيد؟ منحصر به فرد بودن، نكته قابل توجهي در افزايش ميزان فروش است كه با توليد و انتشار ويدئوهاي باكيفيت امكان‌پذير خواهد شد. در واقع، ويدئو ماركتينگ مي‌تواند منحصر به فرد شما را تضمين كند، اما توليد ويدئوهاي باكيفيت و متمايز از رقبا نيز به تلاش بيشتري نياز دارد. هيچگاه فراموش نكنيد كه ويدئوهايي كه توليد مي‌كنيد، نماينده‌اي از برند شما هستند؛ بنابراين، بايد به اندازه كافي تاثيرگذار باشد. استفاده از داستان‌سرايي جذاب و انتشار ويدئو در رسانه‌هاي مناسب، مهم‌ترين پارامترها در منحصر به فرد برند شما است.

 

منبع

ترفند هاي افزايش فروش انلاين سايت

۸ بازديد

به نظر شما چرا يك فروشگاه آنلاين، از 500 نفر بازديد كننده در روز، فقط 3 نفر را به خريدار تبديل مي‌كند؟ چرا تعداد زيادي از مشتريان در ميانه كار، سبد خريدشان را نصفه‌كاره رها كرده و از سايت خارج مي‌شوند؟يك فروشگاه اينترنتي موفق و پرفروش، چند ويژگي مهم دارد كه با داشتن اين فاكتورها احتمالا كاربران بيشتري اقدام به خريد مي‌كنند. البته در مقالۀ ديگري با عنوان «فاكتورهاي يك فروشگاه اينترنتي موفق و پرفروش» به بعضي از اين فاكتورها اشاره كرده‌ايم. سايت يكي از مهم ترين ابزاري هاي ديجيتال ماركتينگ است در اين مطلب تمركزمان بيشتر روي عمليات فروش محصول است. با اجراي نكاتي كه مي‌گوييم، سايت فروشگاهي‌تان پتانسيل بيشتري براي افزايش نرخ تبديل مشتري به خريدار خواهد داشتنرخ تبديل آشنايي كمي داريد،.

 

افزايش فروش فروشگاه اينترنتي

افزايش فروش فروشگاه اينترنتي

چگونه فروش محصول در سايت فروشگاهي‌مان را زياد كنيم؟

شايد از نظر خودتان كمپين فروشگاه اينترنتي و خريد اينترنتي مشتريان شما بدون نقص باشد. اما قول مي‌دهم با مطالعه جزئياتي كه در ادامه براي شما مي‌نويسم، يك يا چند ايراد بزرگ در آن پيدا مي‌كنيد. به سراغ مرحله اول برويم:

1. مسير خريد مشتري را مشخص كنيد

اولين مرحله از راه اندازي يك كمپين فروش موفق، اين است كه چرخه فروشتان را مشخص كنيد. منظور چيست؟ هر نوع محصول نسبت به قيمت، ماهيت و مخاطبان هدفش، چرخه فروش متفاوتي دارد. در حالت عادي مخاطب جديد حاضر نيست 7 ميليون تومان پولش را بدون شناخت قبلي در سايت شما و براي خريد دوره آموزشي‌تان پرداخت كند.

در مقابل، همين مشتري مقاومت خاصي براي پرداخت 30 هزار تومان و خريد يك كادوي كوچك از سايت شما ندارد. پس نسبت به نوع محصولتان بايد مشخص كنيد كه چرخه محصول به چه صورت باشد؟ مشتري از چه طريق وارد سايت شما شود و بعد از چه مدت محصولتان را بخرد؟

مثلا يك چرخه مناسب براي فروش دوره 7 ميليون توماني به اين صورت است:

 

ورود كاربر از نتايج جستجو گوگل به سايت شما

در اين مرحله بايد بتوانيد با توليد محتواي مناسب واز آن مهمتر گرفتن و انجام خدمات سئو ، جايگاه خوبي براي سايت‌تان كسب كنيد تا بتوانيد وردي ارگانيك، رايگان و از آن مهم تر هدفمند بگيرين.

مشاهده جزئيات كامل دوره مورد نظر

براي اطلاع رساني هم از خود سايت مي‌توانيد استفاده كنيد، هم از طريق شبكه‌هاي مجازي يا كانال‌هاي ارتباطي ديگر. كاربر بعد از جستجو، با اطلاعاتي از دوره شما روبرو مي‌شود و بيشتر در جريان آن قرار مي‎‌گيرد.

ارائه يك ويديوي آموزشي يا كاتالوگ رايگان در مورد محصول و در مقابل دريافت ايميل يا شماره تماس از او

گاهي توضيحات صفحه محصول، به‌اندازه كافي مخاطب را براي خريد قانع نمي‌كند. براي جلب بيشتر اعتماد و توجه او، پيشنهاد مي‌كنيم در ازاي گرفتن نشاني از كاربر مانند ايميل، يك ويديوي آموزشي يا كاتالوگ رايگان در اختيار او قرار دهيد. با اين كار، يك سرنخ از كاربر نيز به‌دست آورده‌ايد.

و در نهايت بعد از جلب اعتماد، پيشنهاد خريد دوره

حالا با احتمال بيشتري مشتري محصولتان را مي‌خرد! باز در اين مرحله نيز بايد، با يك پيشنهاد هوشمندانه مشتري را ترغيب به خريد كنيد.

بنابراين بايد نسبت به محصولتان، مشخص كنيد مخاطب بايد براي خريد چه پروسه‌اي را طي كند؟ نياز است از گوگل وارد سايت‌تان شود يا شبكه‌هاي اجتماعي بهتر اعتماد او را جلب مي‌كند؟ چه محتوايي بيشتر برايش جذاب است؟ و خيلي از سوالاتي كه با توجه به مخاطب و محصولتان بايد براي آن‌ها جواب‌هايي داشته باشيد.

2. فرآيند پرداخت را بهينه كنيد

قبل از خريد همواره در ذهن مشتري، يك ترس و مقاومت وجود دارد؛ حالا كافي است يك مشكل در صفحات پرداخت سايت‌تان وجود داشته باشد يا يك بهانه به او بدهيد تا كلا بيخيال خريد از شما شود.

 

براي قطعي شدن خريد توسط مشتري و كاهش سبدهاي خريد رها شده، فرآيند خريد را تا جاي ممكن براي او ساده كنيد؛ براي نهايي شدن خريد از حداقل تعداد مراحل استفاده كنيد؛ نيازي نيست براي خريد همۀ مشخصات شجره و خانواده‌اش را هم بگيريد. پس تا جاي ممكن فيلدهاي پرداخت را ساده كنيد تا مشتري در سريع‌ترين زمان ممكن آنها را پر كند و بدون تأخير وارد صفحه پرداخت بانكي شود.

3. توضيحات كاملي براي محصول بنويسيد

كاربري كه براي خريد يك محصول، امكان مشاهده حضوري آن را ندارد، معمولا سؤالاتي در ذهنش وجود دارد. اگر با مراجعه به سايت شما، پاسخ تمام سؤالاتش را بگيرد، ذهنش كم كم براي خريد آماده مي‌شود.

به عنوان نمونه، سايت موبايل دات‌آي‌آر يا ديجي كالا را مشاهده كنيد. من حتي اگر قصد خريد از آنها را هم نداشته باشم، هميشه قبل از خريد يك تلفن همراه، براي مشاهده جزئيات محصول، پرسش و پاسخ و نظرات كاربران به اين دو سايت سرمي‌زنم. چون آنها در ذهن من به عنوان يك راهنماي مفيد ثبت شده‌اند.

براي راهنماي كامل نوشتن توضيحات محصول اينجا را كليك كنيد.

4. هزينه‌هاي اضافي را همان ابتدا به مشتري نمايش دهيد

چند ماه پيش يك محصول كادويي شيك در يكي از سايت‌هاي فروشگاهي مشاهده كردم. زماني كه قصد پرداخت هزينه‌اش در مرحلۀ هايي را داشتم، ناگهان 15 هزار تومان هزينه ارسال به صورت‌حسابم اضافه شد. با اينكه قيمت محصول از بقيه فروشگاه‌ها كمتر بود؛ باز هم صفحه مرورگر را به كلي بستم و از خريد منصرف شدم.

مطمئن باشيد نمايش ندادن هزينه‌هاي اضافي به مشتري، آنهم در ابتداي كار، فروش‌تان را بيشتر كه نمي‌كند، هيچ؛ ممكن است تعدادي از مشتريان‌تان را هم از دست بدهيد. پس از همان اول تمامي هزينه‌هايي كه به غير از هزينه محصول بايد پرداخت شود را به او نمايش دهيد؛ هزينه‌هايي مثل ماليات بر ارزش افزوده، پيك، پست و هزينه‌هاي ديگر.

5. فرآيند خريد را در موبايل بررسي كنيد

 

همينطور كه در راه منزل در مترو نشسته‌ايد، تصميم مي‌گيريد قيمت يك محصول را در سايت بررسي كنيد يا آن را سفارش كنيد. تلفن همراه خود را درآورده و وارد سايت فروش مي‌شويد. اما متاسفانه سايت موردنظر، براي موبايل ريسپانسيو نيست؛ اندكي بعد صفحه سايت را مي‌بنديد.

مطمئن باشيد نرخ كاربران موبايلي سايت شما، از 40 درصد بيشتر است و ممكن است تا 80 درصد هم برسد، همچنين طبق الگوريتم جديد گوگل به اسم mobile first index ابتدا نسخه موبايلي سايت‌ها بررسي و ايندكس مي‌شود. پس حتما حتما طراحي سايت ريسپانسيو يا واكشن‌گرا را جزو مهم‌ترين معيارها‌ي‌تان قرار دهيد. با استفاده از سايت‌ساز/ فروشگاه‌ساز پرتال شما از اين بابت خيالتان راحت است.

بعد از ايجاد كوچك‌ترين تغييرات در سايت‌تان، مطمئن شويد كه تغييرات جديد در صفحات موبايل به خوبي نشان داده مي‌شود. همينطور فرآيند فروش و مخصوصا صفحات پرداخت سايت بايد كاملا بهينه و ريسپانسيو باشند.

6. اعتماد مشتري را به‌دست آوريد

همين يكي دو روز پيش بود كه اخبار شبكه يك سيما، از افزايش آمار فيشينگ و كلاه برداري‌هاي اينترنتي خبر مي‌داد... احتمالا افراد با شنيدن اين خبر، كمي نسبت به خريد اينترنتي بدبين شده‌اند.

بنابراين از همان ابتدا خيال مشتري را راحت كنيد كه روش‌هاي پرداختي سايت شما كاملا امن است. در قسمتي از سايت مثل فوتر، لوگو درگاه پرداخت‌هاي معتبرتان مانند اينماد را قرار دهيد و در روند خريد هم به مخاطب اطلاع بدهيد كه با وجود اين درگاه‌ها نياز به نگراني ندارد. راستي جديدترين راهنماي دريافت اينماد را هم مي‌توانيد در بلاگ ما بخوانيد.

يك پيشنهاد: ضمانت بازگشت محصول، تأثير بسياري در جلب اعتماد مشتري دارد و خيالش را بابت خريد راحت مي‌كند. اگر براي‌تان مقدور است اين امكان را در خريدتان در نظر بگيريد.

7. مخاطب را به طرفدار تبديل كنيد، نه فقط خريدار

اگر امكانش بود، اين قسمت از مقاله را با فونتي دو برابر بزرگتر از قسمت‌هاي قبلي نمايش مي‌داديم تا بهتر متوجه اهميتش بشويد. جالب است بدانيد. بخش عمده مخاطبان شما، در بازديد اولشان از سايت شما، خريد نمي‌كنند. البته كه تعدادي از آنها ممكن است بازهم به سمت شما برگردند. اما اين يعني بايد بقيه‌شان را از دست بدهيم؟‌ نه! ما بايد تلاش كنيم تا جاي ممكن همان مخاطبان اوليه را به خريدار تبديل كنيم.

اما چطور؟ راهكارهاي مختلفي پيش رويتان است؛ استفاده از سرنخ مشتري، ويدئو ماركتينگ، تبليغات، توليد محتواي جذاب.

در ادامه چند مقاله مرتبط به اين موضوع در پرتال را به شما معرفي مي‌كنيم كه مطمئنا مطالعه آنها ديد وسيع‌تر و بهتري براي ايجاد ارتباط دائم با مخاطبان به شما مي‌دهد:

افزايش فروش فروشگاه اينترنتي

چگونه تعامل (engagement) كاربران در سايت را بالا ببريم؟

تأثير معجزه آساي تاييد اجتماعي يا social proof در فروش

8. تجربه خريد را براي مشتريان شخصي سازي كنيد

اينكه سايت X براي ارسال ايميل به من از اسمم استفاده مي‌كند، روي محصول دلخواهم تخفيف مي‌گذارد، خريدهاي قبلي‌ام را مي‌داند و در زمان ورود به سايت محصولات مشابه را به من پيشنهاد مي‌كند، باعث مي‌شود احساس بهتري نسبت به خريد از آن داشته باشم. هرچه سعي كنيد خريدها و ارتباطتان با كاربرها را شخصي سازي كنيد، نرخ تبديل سايت را افزايش مي‌دهيد و كمپين فروش موفق تري خواهيد داشت.

اتفاقا ما يك مقاله راجع به همين موضوع در بلاگ داريم؛ پيشنهاد مي‌كنيم آن را مطالعه كنيد.

9. وب سايت‌تان را به‌روز كنيد

تصوير زير را ببينيد؛

بروز رساني سايت براي افزايش فروش

اين، سايت شركت اپل در سال 1998 است. به نظر شما، چنين وب سايتي هنوز هم مي‌تواند براي مشتري جذاب باشد و اعتمادش را جلب كند؟ تمامي سايت‌هاي فروشگاهي و غير فروشگاهي معروف، در طول فعاليت خودشان چندين بار بروز يا اصطلاحا "ريديزاين" شده‌اند. سايت پرتال هم طي اين چندين سال فعاليت بارها و UX خود را تغيير داده تا به سليقه مخاطبان وب فارسي، در حال حاضر نزديك شود.

سايت فروشگاهي‌تان را هر چند وقت يكبار بروز رساني كنيد تا هميشه براي كاربران جذابيت داشته باشد.

10. از نقش شبكه‌هاي اجتماعي در افزايش فروش غافل نشويد

مطمئن باشيد اگر در كنار بازاريابي در فضاي سايت، در شبكه‌هاي اجتماعي هم دست به فعاليت بزنيد، نتيجه بسيار خوبي مي‌گيريد. چون تعدادي زيادي از مخاطبان‎‌تان را در شبكه‌هاي اجتماعي مي‌توانيد پيدا كنيد. نمونۀ آن، محبوب‌ترين شبكه اجتماعي يعني اينستاگرام است كه هزاران نفر در آن مشغول فروش محصولات و خدمات خود هستند.

كلام آخر؛ هميشه رو به بهبود باشيد

امروز سبك طراحي "فلت" در طراحي سايت رواج دارد و فردا يك سبك ديگر. امروز از طريق محتواي رايگان ايميل كاربران را دريافت مي‌كنيد، شايد سال ديگر تكنيك بهتري پيدا شود.

همانطور كه نوع فعاليت‌ها و استانداردهاي امروز در فضاي اينترنت نسبت به 5 سال قبل، تغييرات زيادي كرده است؛ از اين به بعد هم شاهد همين تغييرات خواهيم بود. اينكه امروز سايت فروشگاهي استاندارد و فروش موفقي داشته باشيم؛ دليل مناسبي نيست كه فكر كنيم شرايط‌مان در سال ديگر هم به همين منوال باشد؛ البته درصورتي كه نخواهيم خودمان را با شرايط منطبق كنيم.

منبع